
Recent Rules Changes / Interpretation 
Clarifications 

  
USA-S Announces Rule Clarification effective 4/24/18: 

Thoughts from the Chair 
Jim Holcomb, Chair National Officials Committee 

  
Recently, I have received a number of emails, and even a few telephone 
calls, about the underwater recovery in the butterfly and how we officiate 

the call.  
  

First the rule (101.3.2), “Both arms must be brought forward simultaneously 
over the water and pulled back simultaneously under the water throughout 

the race.” The recovery portion of the butterfly is the “brought forward 
simultaneously over the water” portion. The questions have been about the 

entry of the hands during the recovery to start the pull portion of the arm 
stroke.  

  
Mostly the question has been, “Can the hands enter the water prior to full 
arm extension?” That is, can the hands enter the water and extend any 

distance forward while under the water? 
  

The answer is “probably.” If we are talking about entering the water a few 
inches short of full arm extension, then the answer is yes. The hands 

entering the water just short of full arm extension is legal. Of course, it is 
possible for the hands to re-enter far too soon, which would constitute a 

disqualification. It is a judgement call (we are called judges after all). 
However, one of our overarching tenets as swimming officials is that the 
benefit of the doubt goes to the swimmer, which we must always keep in 

mind. 

  



Underwater Recovery in Butterfly – Prior to the Touch 
Jay Thomas, Chair, Rules and Regulations Committee 

  
Questions sometimes arise regarding what constitutes an underwater 
recovery in butterfly prior to the touch at the turn and finish. The last 
sentence of USA Swimming Rule 101.3.2, “Stroke,” governs. “Both arms 
must be brought forward simultaneously over the water and pulled 
back simultaneously under the water throughout the race.” The Official 
Glossary is also relevant to the discussion regarding the definition of the 
“ARM – That part of the body that extends from the shoulder to the 
wrist.” 
  
With the above language, the official can determine the legality of the 
following observations. 
 1 Just prior to the touch, a swimmer with outstretched arms moves the 

hands down and back up, and then touches the wall. The rule 
requires that if the arms are pulled back, they must be recovered over 
the water. In this case only the hands moved, and not the arm – so 
this would not be a violation. 

 2 Just prior to the touch, a swimmer separates their arms and then 
moves them back together, and then touches the wall. This 
swimmer’s arm movements did not constitute a pull and therefore this 
would not be a violation. 

 3 Just prior to the touch, the swimmer’s arms move backwards as if 
they were beginning a stroke, and are then pushed forward – under 
the water— and then followed by the touch. Since the swimmer 
pulled the arms back, by rule, they must then be recovered over the 
water. This swimmer pushed the arms forward under the water after 
pulling – that is a violation. The judge should recommend to the 
Referee that the swimmer be disqualified for performing an 
underwater recovery. 

  
The key to making the determination that what was observed was an 
underwater recovery is to understand that the arm being pulled back is 
what drives the requirement to recover over the water. Judges should 
consciously think – arms pulled back require arm recovery over the 
water. As always – if there is any doubt as to what was observed – give the 
benefit of the doubt to the swimmer. 
  



USA-S Announces Rule Changes effective 5/1/18:  
New Rules Effective May 1, 2018

Jay Thomas, Rules and Regulations Committee
 
At the 2017 USA Swimming House of Delegates Meeting in Dallas, Texas, the House adopted 
several rules which become effective on May 1, 2018.
 

• Rule 101.7.4H – Rules pertaining to Relay Races - “On relays, the second, third 
and fourth swimmers are prohibited from starting from the top of the adjustable back plate. A 
swimmer must have at least part of one foot in contact with the starting platform in front of the 
adjustable back plate during a relay exchange.”
 
The “why” behind the change – Our rules set a maximum height above the water of the front of 
the starting block. This distance is 2’5 ½” for Long Course pools and 2’6” for short course 
pools. Allowing the swimmer to depart from the top of the back plate effectively increases this 
distance far more than the permitted starting block slope.
 
The swimmer may have both feet on top of the back plate while preparing for the exchange 
provided that the last part of the foot to leave the block during the exchange departs from the 
actual block top in front of the adjustable back plate.
 

• Rule 103.14.3 – Starting Platforms - “The top surface of the starting platform 
shall be not less than 0.50 by 0.50 meters (1 foot 8 inches square) and shall slope not more 
than 10 degrees from the horizontal. It may have an adjustable setting back plate. The entire 
surface of the platform shall be faced with permanent non-slip material. Handgrips for the 
forward start may be installed on the sides of the starting platforms.”
 
The “why” behind this change – Our rules set the specifications for backstroke starting grips in 
103.14.4. The FINA Facility Rules also specify permitted (but not required) grips for forward 
starts located on the sides of the block top. There are some domestic facilities that are equipped 
with forward start grips on the block top. Since our rules were silent on these grips, there were 
occasions where backstroke swimmers used these grips for starts.  
 
This rule change clarifies that the block top grips are for forward starts. Block top grips may not 
be used for backstroke starts.
 

• Rule 102.24.4.B(4) – Semi Automatic and Manual Timing – “If only one button or 
watch time is available, the time of that button or watch shall be the time for that timing system 
unless that time conflicts with other information. If such a conflict exists, the Administrative 
Official shall gather as much data as possible and determine the time.” (Note: new language is 
shown for clarity.)
 
The “why” behind this change – this language was to provide clearer direction to Administrative 
Officials when determining official time where only one button or watch time (pad missing or 
invalid) is available. If the available backup time conflicts with available other information such 
as order of finish, the Administrative Official will use his/her training and depth of experience to 
determine the time for the swimmer.As always, should questions arise regarding the application 
of a rules change – please contact your LSC Official’s Committee Chair.



 

The DQ Slip Error (AKA "scrivener error")..... 
Below is our "Official" protocol for handling a DQ Slip Error; 

though our goal must be to get it right the first time: 
  
Thoughts from the Chair 

Jim Holcomb, Chair, National Officials Committee 
  
I’m going to recycle a note from an earlier newsletter, because at the last 
three meets I worked, this issue came up at each one. The issue––error 
filling out the DQ slip––aka “scrivener’s error.” A scrivener’s error (aka 
clerical error) is a typographical error or the unintentional addition or 
omission of a word, phrase, or figure in writing or copying something on a 
record. Such an error is made by mistake and should be readily corrected 
without objection. 
  
At each of these three meets, either a coach or an official (gasp!), brought 
up the idea that a mistake in filling out the disqualification form should 
result in the DQ being overturned. The simple answer to that idea is “No.” 
Clerical errors should be corrected. The DQ slip is informational and is not 
a binding legal document meant to be filed in the county clerk’s office. If, 
after vetting the call, the referee determines the DQ call is valid, the 
swimmer is disqualified. After the vetting process, the slip is filled out to 
provide information to the swimmer and/or coach. The rulebook gives only 
slight mention to the DQ slips, saying only “shall report any violations to the 
Referee on signed slips detailing the event, the heat number, the lane 
number and the infraction (102.13.3).” 
  
If the slip it filled out incorrectly due to a scrivener’s error, correct the slip. A 
mistake in filling out the slip does not fall into the “benefit of doubt goes to 
the swimmer” category. Make the slip correct; the DQ stands. 
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Date: September 20, 2017 
 
Re: USA Swimming Rule 101.6 – 101.7 – Medley Swimming 
 
1.  During the July 21st FINA Swimming Technical Congress in Budapest, Hungary, the Congress adopted a 
change to medley swimming rules regarding required body position.  For the freestyle distance, the change 
permits the swimmer to be past vertical towards the back when executing a turn - including after the feet have left 
the wall.  The rule requires that the swimmer’s body must return to the breast before any kick or stroke. 
 
2.  Effective September 21, USA Swimming will modify USA Swimming rules as follows: 
 

101.6       INDIVIDUAL MEDLEY — The swimmer shall swim the prescribed distance in the following order: the first one-fourth, butterfly; the 
second one-fourth, backstroke; the third one-fourth, breaststroke; and the last one-fourth, freestyle. 

.1      Start — The forward start shall be used. 

.2      Stroke — The stroke for each one-fourth of the designated distance shall follow the prescribed rules for that stroke, except in the 
freestyle, the swimmer must be on the breast except when executing a turn. 

.3      Turns 
A       Intermediate turns within each stroke shall conform to the turn rules for that stroke, except that in the freestyle turn, the swimmer 

must return to the breast before any kick or stroke. 
B       The turns when changing from one stroke to another shall conform to the finish rules for the stroke just completed, and shall be 

as follows: 
(1)     Butterfly to Backstroke — The swimmer must touch as described in 101.3.5. Once a legal touch has been made, the 

swimmer may turn in any manner, but the shoulders must be at or past the vertical toward the back when the swimmer 
leaves the wall. 

(2)      Backstroke to Breaststroke — The swimmer must touch the wall while on the back. Once a legal touch has been made, 
the swimmer may turn in any manner but the shoulders must be at or past the vertical toward the breast when the swimmer 
leaves the wall and the prescribed breaststroke form must be attained prior to the first arm stroke. 

(3)      Breaststroke to Freestyle — The swimmer must touch as described in 101.2.4. Once a legal touch has been made, the 
swimmer may turn in any manner and must return to the breast before any kick or stroke. 

.4      Finish — The swimmer shall have finished the race when any part of his/her person touches the wall after the prescribed distance 
101.7       RELAYS 

.1      Freestyle Relay — Four swimmers on each team, each to swim one-fourth of the prescribed distance using any desired stroke(s). 
Freestyle finish rules apply. 

.2      Medley Relay — Four swimmers on each team, each to swim one-fourth of the prescribed distance in the following order: first, 
backstroke; second, breaststroke; third, butterfly; and fourth, freestyle. Rules pertaining to each stroke used as described in 101.6 
(Individual Medley) shall govern where applicable. At the end of each leg, the finish rule for each stroke applies in each case. 

.3-.4     [no changes] 

 

 



FINA Announces Adjustment to Butterfly Kick Rule 7/17 

Precision on the butterfly rules. From now on, underwater kicking 
on the side is not allowed; 

Click here for details 
  
New Rule for 102.24.4D Adjustment for Malfunction on a 
Lane 

Click here for details 
  
Definition of 202.2.9.I  Deck Changing  

Click here for details 
  
Rule Interpretation for 102.8.1E  The Use of Tape 

Click here for details 
  
 FINA Rules Lochte's new underwater Technique Illegal 

in IM  
Click here for details 
  

Rule Interpretation for 101.3 The Butterfly Kick 
  
  
Rule: 101.3 Kick — All up and down movements of the legs 
and feet must be simultaneous. The position of the legs or 
the feet need not be on the same level, but they shall not 
alternate in relation to each other. A scissors or 
breaststroke kicking movement is not permitted.  

https://www.swimmingworldmagazine.com/news/fina-announces-rule-changes-for-swimming-adjustment-to-lochte-rule/
https://swimswam.com/usa-swimming-timing-malfunction-rules-change/
http://files.ctctcdn.com/ffcfa11e401/5bb5ea6b-363c-4f50-bb64-e5c58307412a.pdf
http://files.ctctcdn.com/ffcfa11e401/a6d8e823-4f41-4c9f-bd89-316cd2c5d718.pdf
https://swimswam.com/fina-rules-lochtes-new-underwater-technique-illegal-in-im-races/


  
  
Interpretation from USA swimming: 
  
  
1.During the butterfly kick, the observation of the ankles crossing 
may or 
may not indicate an alternating kick. 
  
  
2. If both legs are moving in the same direction (both upward - or 
both 
downward) and the ankles pass each other because of a 
difference in the 
amplitude of the leg movement - that would not be an alternating 
kick and  
there would be no disqualification. 
  
  
3. An alternating kick requires that the legs move in opposite 
direction -  
one upward while the other is moving downward.  If the ankles 
cross while 
one leg is moving upward and the other downward - that would 
be an 
alternating kick and that would be a violation. 
  



NEW TIMING ADJUSTMENTS RULE 

Effective May 1 2016, anyone working in meet manager using USA-S rules 
should be choosing the FINA rules for timing adjustments bottom right hand 
corner of set up screen 
Click the following for an explanation: 

Timing Adjustment Rule Change effective 5/1/2016 
  

Updated DQ Slips as of 9/13/2016 

Click here to download 
 

http://www.usaswimming.org/_Rainbow/Documents/66921a8f-11c9-4182-a88a-58abfcc17249/2015%20Legislation%20Adopted%20by%20HOD.pdf
https://www.teamunify.com/czohlsc/UserFiles/File/Officials/Meet%20Forms/Ohio%20DQ%20Slip%20-%20Hy-tek%20Codes%202016.pdf

