
 

JR. COACH MEMBERS FAQ’S 

Q: What is the age restriction for a Jr. Coach? 

A: Jr. Coaches can ONLY be 16 or 17 years of age. 

Q: Do Jr. Coaches have to complete all the non-athlete requirements? 

A: Yes, Jr. Coaches are required to complete everything but a background check.  

Required:  CPR, Athlete Protection Training, Online and In-Water Safety Training 

and Foundations of Coaching 101 (1st year coaches) and FOC 201 & Rules and 

Regulations (2nd year coaching). 

Q: Once a Jr. Coach turns 18 years of age, how long do they have to complete a 

background screening? 

A: The Jr. Coach has 30 days from the time they turn 18 to complete a background 

screening.  They will receive an email notification 30 days prior and another one 15 

days prior to turning 18, letting them know that they must complete the background 

screening within 30 days after turning 18.  On the 31st day, the coach membership 

becomes invalid and will be flagged if the background screening hasn’t been 

completed. 

Q: If a current Athlete member becomes a Jr. Coach member, do they have to pay a 

second membership fee? 

A: No, as long as the Athlete member is a Premium member (not a Flex or Outreach 

member), the second membership fee is waived. 

Q: Is a Jr. Coach allowed to be on deck without another non-athlete coach member on 

deck? 

A: No, another non-athlete coach member, who is in good standing, must be present on 

deck at all times. 

Q: Can a Jr. Coach member be designated as a head coach for a USA-Swimming club 

member. 

A: No, a Jr. Coach cannot be designated as a head coach of a USA Swimming club 

member. 


